Urban turism

Att turista behöver inte innebära att man ligger vid en pool, med en drink i handen, 15 meter från den naturliga stranden, och utan kontakt med lokalbefolkningen. Turism kan lika gärna handla om att uppleva urbana miljöer.

Att stadsturista har flera fördelar. För det första så träffar man lokalbefolkningen på ett annat sätt än om man åker på exempelvis en all inclusive-charter, även om det naturligtvis beror på var man rör sig, och när man besöker staden ifråga. En annan fördel är att man kan besöka städer när som helst på året, vilket gör att man kan hitta de billigaste flygbiljetterna. Det kan dock vara idé att kolla upp klimatet i staden man tänker besöka. Tokyo gör sig t.ex. inte så bra under tyfonsäsongen.

Skippa solen

Många åker på solsemester, men det är inte för alla. Till att börja med kanske man inte uppskattar värme, eller är känslig för solen. Men det går naturligtvis att kombinera de två. Det är inte bara i Stockholm som det finns centralt belägna stränder: faktum är att det finns en strand i Reykjavik, där havsvatten värms upp med geotermisk energi. De flesta förknippar dock centralt belägna stränder med sydligare breddgrader. Om man nöjer sig med att sola, och inte tycker att vattenkvaliteten är så viktig, finns det okej stränder i väldigt många städer.

Att turista i en storstad passar bra för familjer, eftersom man kan hitta aktiviteter som passar både föräldrarna och barnen. Barnens ålder avgör dock hur stort område man kan röra sig över. Det kan nämligen vara påfrestande för små barn att åka längre sträckor. Paris, som ju faktiskt inte är en speciellt stor stad till ytan, är inga problem så länge man håller sig innanför ringleden. Att däremot bege sig ut till Versailles, eller till Monets trädgård i Giverny, kan bli en påfrestning. Detsamma gäller om man semestrar i New York med barn, att hålla sig i ett borough rekommenderas.

Större utbud

Att hålla sig i staden betyder på intet sätt att utbudet minskar, snarare tvärt om. Det är ju i de största städerna som de bästa matställena och barerna, den bästa shoppingen och de mest intressanta muséerna finns. Dessa behöver inte bara vis upp den lokala kulturen. Visst reser man till Kapstaden, Tokyo eller Montreal för att uppleva det lokala, men ofta är det de internationella influenserna som drar lika mycket. I många av världens storstäder kan man uppleva mer än ett land, ja rent av mer än en världsdel. Chinatown och Little Italy i New York är välkända, men det finns liknande områden i många städer runt om i världen.

I Paris finns ett Chinatown i trettonde arrondissementet, i triangeln mellan avenue de Choisy, avenue d’Ivry och boulevard Masséna. Många av de boende i detta område kommer från Kina, eller från länder i Sydostasien som Vietnam, Kambodja och Laos. Majoriteten av de boende kommer dock inte från dessa länder. Däremot är nästan alla butiker och restauranger inriktade på asiatiska produkter och rätter, något som märks på skyltarna, men inte på arkitekturen. Det hålls också ett stort firande av det kinesiska nyåret i området.