Res med handbagage och spara pengar

I Stockholm finns sevärdheter och aktiviteter för alla smaker. Men ibland längtar man helt enkelt bort. Som tur är behöver det inte vara dyrt att resa, bara man känner till några enkla knep.

 

Att åka på en weekendresa behöver inte kosta en förmögenhet. Resesajten Vagabond postade nyligen en lista på vårens billigaste weekendstäder, rankade efter ett index. Detta index beskriver vad det kostar att semestra i ett visst land till skillnad från Stockholm, med regeln att ju lägre index på listan, desto billigare resmål. Stockholms index ligger på 100 och staden räknas därför som ett av de dyrare resmålen. Högst index på listan och resmålet där man som turist får betala mest har staden Genève med siffran 169, följt av New York på siffran 158.  Vill man besöka ett land med lägre prisindex får man bege sig österut. De städer som ligger lägst i index är bland andra Kuala Lumpur, Ho Chi Minh City och Manila. De baltiska städerna Riga och Vilnius ligger även långt ner på detta index, och på desto närmare avstånd från Arlanda.

 

Packa lätt och effektivt

För att spara ytterligare kronor är det en bra idé att resa med endast handbagage. Ett standardmått brukar ligga runt 55x40x 20 centimeter och maxvikten på runt 10 kilo, enligt Expressens resebilaga Allt Om Resor. Olika flygbolag har dock olika regler för mått och vikt på handbagage, så glöm inte att kolla upp med ditt flygbolag vad som gäller för just dig. En regel för att effektivisera packningen är att välja en väska som är både stark och lätt, exempelvis från resväskor.se.

Skyscanner bjuder på andra tips du kan tänka på när det gäller packning av handbagage. Ett är att rulla ihop kläderna istället för att vika dem, samt förvara dem i vakuumpåsar. I övrigt kan du även smart utnyttja de tomma utrymmen som finns i väskan genom att förvara småsaker i dina packade skor. Till sist finns det ingen anledning att släpa på tunga böcker eller reseguider, kopiera de viktigaste sidorna till din telefon eller läsplatta istället!