Kungliga slottet

Stockholm bjuder på många sevärdheter och besöksmål, men ska man bara välja ett, då är kungliga slottet ett mycket bra val. Här finns något för nästan alla åldrar och smaker.

Det kungliga slottet i Stockholm är ett av världens största slott, eller palats om man så vill. Med sina 1430 rum är det ett av de största kungliga slotten i världen som fortfarande används som sådant. Kungafamiljen bor sedan länge på Drottningholms slott, men det är fortfarande Stockholms slott som är monarkens officiella residens.

Slottet ligger på den plats där den första befästningen som skulle beskydda Mälaren från angripande styrkor byggdes. Befästningen byggdes ut och om i omgångar, och blev till slut ett slott som kallades Tre Kronor. Detta slott förstördes dock i en brand 7 maj 1697. Nicodemus Tessin den yngre ritade det nya slottet, som dock inte hann färdigställas under hans livstid. Arbetena drog ut på tiden, eftersom stora summor lades på det Stora nordiska kriget. Tessin avled 1728. Men slottet blev inte färdigt förrän år 1760. Den som ansvarade för att färdigställa bygganden var Carl Hårleman, född tre år efter att arbetet inletts. Hårleman ritade också mycket av slottets interiör.

Vad finns i slottet?

Hela slottet är inte öppet för allmänheten, eftersom vissa delar idag tjänar som arbetsplats för bl.a. Kungliga hovstaterna. En stor del av byggnaden upplåts dock till museer av olika slag. Ett av dessa är Skattkammaren, där de svenska riksregalierna förvaras. Förutom kronan, spiran och riksäpplet finns också drottning- och prinskronor, samt ett svärd som tillhört Gustav Vasa. Det populäraste museet är dock Livrustkammaren, som ursprungligen var kungafamiljens förråd för kläder, rustningar och vapen. Det är också denna typ av föremål som visas upp i valven idag.

Det som lockar flest turister till kungliga slottet är dock högvaktsavlösningen på borggården. Har man riktig tur kan man få se en vaktavlösning med trumsalut.