Kö för att bo i Stockholm

Bostadsbristen i Stockholm har de senaste åren blivit ännu större. Den som vill bo centralt får betala en rejäl slant eller vänta i kö runt 20 år.

3391068-balkonger

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att många studenter kommer till Stockholm för att plugga och då gärna vill bo centralt.

”Är man student kanske man flyttat till Stockholm från andra städer och då vill man gärna bo så centralt som möjligt.” Läs mer.

19 års väntetid

Men att få en central lägenhet i Stockholm är långt ifrån lätt och man kan behöva vara beredd att betala en hel del för det. När det gäller hyresrätter är kötiderna enormt långa och vill man exempelvis bo på Södermalm får man i dag vänta hela 19 år på en lägenhet. Även en del förorter har väldigt långa kötider och vill man bo i Kärrtorp får man vänta 12,3 år, medan en lägenhet i Liljeholmen innebär en kötid på 11,6 år.

Uppsala eller Nykvarn

Har man inte tid att vänta så länge behöver man istället leta sig från Stockholms innerstad och förorter och kanske satsa på Uppsala, där man kan få en lägenhet när man köar i Stockholms bostadsförmedling. I Uppsala behövde man nämligen ”bara” vänta 3,2 år för en hyresrätt i fjol. Ett ställe som erbjuder en ännu kortare väntetid på strax under två år är Nykvarn i sydvästra delen av Stockholm. Nykvarn kan man faktiskt ta sig till från Stockholms Central på endast 33 minuter. Det förutsätter dock att man betalar en dyrare SJ-biljett eftersom en resa med SL till Nykvarn tar över en timme, skriver Dagens Nyheter.