Hotel Diplomat

Ett av de allra mest exklusiva hotellen i Stockholm är Hotel Diplomat, beläget på Strandvägen. Hotellet har funnits i 50 år, och är ett exklusivt hotell i högsta internationella klass.

Hotel Diplomat har drivits av familjen Malmström sedan starten, och idag är det fjärde generationen Malmström som ansvarar för verksamheten. Ursprungligen användes byggnaden dock inte som hotell. 1917 köpte Carl Bergsten (inte arkitekten från Norrköping som ritade bl.a. Liljevalchs konsthall och Liljeholmsbron, utan en namne till honom) fastigheten och hyrde ut lägenheterna. Efter Kreugerkraschen ersattes hyresgästerna med ambassader som hyrde in sig i huset, men familjen hyrde också ut en mindre del av byggnaden som hotellrum. Detta började på 40-talet, och med tiden mognade idén att göra om hela huset till ett hotell. Den första utökningen skedde 1960. Minnet av ambassaderna lever dock kvar i hotellets namn.

Hotel Diplomat idag

Dagens Hotel Diplomat har totalt 130 rum och sviter. Enda sedan starten har ledorden för inredningen varit ljust och skandinaviskt. Det betyder dock inte att samtliga rum ser likadana ut, eller att allt är sig likt sedan starten. Rummen är individuellt inredda, och inredningar har uppdaterats vid flera tillfällen. Många originaldetaljer är dock bevarade, framför allt i de gamla paradvåningarna.

Hotel Diplomat utmärker sig inte bara i en svensk kontext, utan också i en internationell jämförelse. Resetidskriften Conde Nast Traveller placerade hotellet på tjugosjätte plats på sin lista över norra Europas bästa hotell, skriver Expressen. I likhet med många internationella hotell i det övre segmentet har hotellet också utvecklat en egen doft, som en del i arbetet med att stärka det egna varumärket.

I sin cocktailbar hade Diplomat under 40 år en av Sveriges bästa bartenders: Clas Ryrstam. Ryrstam gick i pension 2011, men hans ande vilar fortfarande över baren, som trots sin höga kvalitet är märkligt okänd för de flesta stockholmare.