Att tänka på vid lägenhetsuthyrning

Tidigare har vi tipsat om att man kan hyra ut sin lägenhet i Stockholm eftersom att det råder hotellbrist här – men det finns en hel del saker som du inte ska glömma bort om detta är något du är sugen på att göra.

AvtalAtt hyra ut sin lägenhet till turister blir allt vanligare i Stockholm och den främsta förmedlaren på denna marknad är uthyrningssajten Airbnb där det finns hela 11 000 boenden för turister att hyra. Men något som Svenska Dagbladet har uppdagat så är det att många som hyr ut sitt hem på detta sätt inte vet vad de ger sig in på. Till exempel slutar hemförsäkringen att gälla när du låter en person bo där frivilligt, vilket alltså innebär att när du tillåter personen att vara där så ersätter den vanliga hemförsäkringen inte om någonting förstörs eller blir stulet från ditt hem under uthyrningsperioden. Med andra ord är alltså denna form av uthyrning visst en extra slant i kassan vid uthyrningen, men den är även en risk vilket gör det viktigt att man ser över sitt försäkringsskydd om man överväger att hyra ut lägenheten på detta sätt. Något som då kan vara bra att veta är att många av uthyrningsförmedlarna ofta erbjuder uthyraren ett visst skydd och då är det bra att kontrollera just vilken typ av skydd man kan få – innan man går med på att hyra ut sitt hem.

Enkla tips på säker uthyrning

  1. Vad ingår i dina försäkringar? Alla har vi någon form av hemförsäkring och extra försäkringar, så innan du hyr ut bör du kontrollera vad som täcks av dessa och sedan teckna fler för att täcka upp allt.
  2. Hyr inte ut till vem som helst – kolla upp personen som visar intresse av ditt hem, har denne kanske bott någon annanstans tidigare? Vad finns för recensioner osv?
  3. Ta undan värdesaker – att ha koll på sina värdesaker är viktigt för är det en regel som aldrig slår fel så är det den gamla tanken om att det ät tillfället som gör tjuven, så se till att inte ge ett enda tillfälle: lås in dina värdesaker!
  4. Skriv avtal – när du låter en person bo i ditt hem som du inte känner är det alltid bra att ha svart på vitt vad som gäller i eventuella situationer, så skriv ett avtal som ni båda skriver på för att gardera dig mot eventuella missöden.