Åk båtbuss i Stockholm

Det finns mycket att göra och se i vår vackra huvudstad Stockholm – och det senaste sättet att ta sig på en redig sightseeingtur är genom att hoppa på Nordens första amfibiebuss somär döpt efter kronprinsessans dotter Estelle.

fota turist tokig MINDREAtt Stockholms skärgård har mycket att erbjuda har vi tidigare skrivit om, och nu finns det ett helt nytt sätt att se vår vackra huvudstad – nämligen från Nordens första amfibiebuss Estelle. Men vad är egentligen en amfibiebuss? En amfibiebuss är en buss som både kör på vanlig bilväg och kan köras som en båt i vattnat, en båtbuss helt enkelt. Och eftersom att Stockholm faktiskt brukar benämnas som Nordens Venedig så passar den typ av transportmedel perfekt in i staden.

Hur fungerar båtbussen?

Båtbussen ägs av två bröder och är 12,5 meter lång och 2,5 meter bred vilket gör att den kan ta ombord 42 stycken passagerare plus att den väger hela 10 ton utan passagerare på. När bussen sen kör ner i vattnet hamnar den 2,5 meter ovanför vattenytan och kan köra på en maxhastighet av 5 knop när den sedan körs på land kan den kan gå upp till 100 kilometer i timmen. Men vad är prislappen för att köpa in en sådan här skönhet? Ja, vill man ha en egen amfibiebuss får man ta fram stora plånboken, den kostar nämligen omkring 6 miljoner kronor att köpa. Men den tillverkas inte i Sverige utan det är ett amerikanskt företag som låter tillverka amfibiefordon som byggt den – dock har man använt ett lastbilschassi från Volvo som mans sedan försett med ett specialbyggt, utvändigt skrov i aluminium för att den ska klara av vatten. Sedan har man självklart även lagt till propeller och roder för att kunna styra bussen i vattnet.

På land och i vatten

För att båtbussen ska fungera både på land och i vatten är den försedd med Volvos Euro 6 dieselmotor som både kör hjulen och sedan när föraren tycker på en knapp innan båtbussen kör ner i vattnat så driver samma motor även propellern. När chauffören gjort detta släpper han ratten och tar tag i en joystick för att styra roderbladet – nu är han inte chaufför längre utan kapten.